Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Özel Arama

İyi uyku uyumanın sırları ve uykusuzlukla başa çıkma yolları

İyi uyku uyumanın sırları ve uykusuzlukla başa çıkma yolları Neden uyuyamaz ya da tam tersine uyku ihtiyacını karşılayabilmek için daha fazla uyur? insomnia uyku bozuklukları uykusuzluk hastalığı

 

Uyku boşa zaman kaybı mıdır? Hayır ama neden!

Kısa Özet

İyi uyku uyumanın sırları ve uykusuzlukla başa çıkma yolları

Nedenini anlamamız için neden ve nasıl uyuduğumuzu anlamalıyız. Peki, neden ve nasıl uyuruz?

Neden uyuruz ve uyuduğumuzda neler olur?

Zaman kaybı! REM uykusu uyku sırasında aşağı yukarı her 90 dakikada bir tekrarlanır. Ancak rüyalarımızda sadece son 24 saat içinde yaşadığımız ve bilinçaltımıza giren bu ve bunun gibi rast gele olayları görmeyiz. Ulusal Uyku Vakfı yeni doğanlar için günde aralıklarla günlük 14 ila 17 saat arasında uyku tavsiye ediyor.

Eğer uykumuzu almak için 10 saatten fazla bir süreye ihtiyaç duyuyorsanız, uyku kalitenizde çok ciddi bozukluklar olabilir.

Neden uyuyamaz ya da tam tersine uyku ihtiyacını karşılayabilmek için daha fazla uyuruz?

Uyuyabilmek için nelerden uzak durmalı ve ne yapmalıyız?

Televizyon ve cep telefonu gibi elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık, uykunun düşmanıdır ve insomnia yani uykusuzluk hastalığına sebep olabilir.

Bu da önemli bir insomnia diğer bir deyişle uykusuzluk sebebidir.

Bu yüzden günlük vücut ritmimizi düzenleyen ve kaliteli uyku uyumamızı sağlayan melatonin hormonu salgılanamaz. Bu da ayrı bir yoldan insomnia yani uykusuzluk hastalığına sebep olur.

Yatak odasındaki gürültü ve ışık da uykuya dalmayı engellemeyecek kadar az olmalı.

Yastık ve yatağın da vücudumuz için uygun olmasına dikkat edin.

Normal oda sıcaklığı karanlık ve sessiz bir yatak odası da verimli ve derin bir uyku için faydalı olur.

Bedenlerimizin dinlenmesi için çok fazla istirahata ihtiyaç duyduğumuz söylenir ama eğer uyuyabiliyorsanız uykuyu boşa zaman kaybı olarak düşünmeyin. Neden mi?

Uyku hakkında yanlış bilinen doğrular

Sebebini anlamamız için neden, nasıl ve niçin uyuduğumuzu anlamalıyız. Peki, neden ve nasıl uyuruz?

Neden uyuruz ve uyuduğumuzda neler olur?

Ortalama bir insan tüm hayatının üçte birinde uyur. Bazı insanlar uykuyu zaman kaybı olarak görür ama uyku gerçekte hiç de zaman kaybı değildir.

Zaman kaybı mı! Hayır tam aksine. Gerçekte uyurken biz pek fark etmesek de, vücudumuz çok ciddi bir çalışma temposuna girer

Derin uyku dediğimiz uyku esnasında hızlı göz hareketleri veya göz kırpması şeklinde ortaya çıkan bir uyku evresi vardır ki biz bu evreye REM uykusu diyoruz. REM uykusu uyku sırasında aşağı yukarı her 90 dakikada bir tekrarlanır. Bu evreyi doğal olarak siz fark edemezsiniz ama uyurken sizi izleyen bir yakınınız gözlerinizi kırpıştırmanızdan sizin REM uykusunda olduğunuzu fark edebilir.

Derin uykuya daldığımızda bedenlerimiz tıpkı bir bilgisayar gibi arka planda güncellemeleri yükler. Vücut büyüme hormonu salgılar ve bağışıklık sistemini devreye sokar. Böylece bağışıklık hücrelerimiz virüs ve bakterilere karşı harekete geçer

REM uykusunda ise beynimiz gün içinde yaşadığımız tüm olayları tekrar yaşar ve beynimizde bir sonraki gün için kısa süreli hafızada yer açar. İşte bu noktada rüya görülür.

Ancak rüyalarımızda sadece son 24 saat içinde yaşadığımız ve bilinçaltımıza giren bu ve bunun gibi rast gele olayları görmeyiz. Rüyalar aynı zamanda tamamıyla tuhaf ve kendi hayatımızdan uzak görüntüler de içerebilir. Tek boynuzlu ata binerken ya da özel dedektif olarak birilerinin izini sürerken, beynimiz aslında kullanılmayan alanları kullanıma açmak için çabalıyor olabilir

Ne kadar uyku uyumamız gerekir?

Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu konusu yaşınızla yakından ilgilidir. Amerika Birleşik Devletleri .

Ulusal Uyku Vakfı yeni doğanlar için aralıklarla günlük 14 ila 17 saat arasında uyku tavsiye ediyor.

İlkokul çocuklarının günde dokuz ila 11 saat uyuması gerektiği ifade edilirken, yetişkinlere yedi ila dokuz saatlik uyku yeterli olabiliyor. Tabii bunlar sadece uyku saati önerisi, zira her bireyin uyku ihtiyacı kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Ancak yetişkinlerin kesinlikle altı saatten az uyuması önerilmiyor.

Çok uyumanın olumlu getirileri olduğu kadar olumsuz sonuçları da olabilir. Eğer uykumuzu almak için 10 saatten fazla bir süreye ihtiyaç duyuyorsanız, uyku kalitenizde çok ciddi bozukluklar olabilir. İngiliz Cambridge Üniversitesi araştırmacıları günde sekiz saatten fazla uyuyanlarda inme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu

İnsanlar uyumazsa neler olabilir?

Bilimsel araştırmalara katılan gönüllülerin on gün süreyle uyumadığı testler var olsa da uykudan mahrum bırakmanın bir işkence yöntemi olarak kullanılabildiği de biliniyor.

Bedenimizin uykuya ihtiyacı arttığı ve uyunmadığı takdirde pek çok sorun ile karşı karşıya kalınabiliyor; Örneğin Vücut ısısının düşmesi, dikkat dağınıklığı, ilgisizlik, zihinsel ve motor becerilerde azalma gibi.

Eğer iki gece üst üste uyku uyunmazsa, beden kontrolünde tepki süresi bir şişe bira içmiş insanla eşitleniyor.

Araştırmacılar ciddi uykusuzluğun ölüme neden olup olmaması konusunda farklı düşüncelere sahip. Uykusuzluk ve ölüm arasındaki ilişki; ölüm nedeninin nasıl tanımladığınıza bağlı olarak değişiyor. Örneğin, ölümcül insomnia (uykusuzluk) hastalarının altı ila otuz ay arasında ölüme sebep olabildiği iddia ediliyor. Ancak bu vakaların çoğunda ölüm nedeni genellikle çoklu organ yetmezliği olarak kayıtlara geçmiş.

Neden uyuyamaz ya da tam tersine uyku ihtiyacını karşılayabilmek için daha fazla uyuruz?

Aslında birçok insan uyku bozukluklarına nelerin sebep olduğunu bilir ama dikkate almaz.

Uyuyabilmek için nelerden uzak durulmalı ve ne yapılmalı? Nasıl iyi uyunur? Insomnia - Uykusuzluk hastalığının olası sebepleri

Öncelikle cep telefonlarınızı gecenin erken bir saatinde kapatmalı ve elektronik eşyaları yatağınızın yakınına yaklaştırmamalıyız.

Televizyon ve cep telefonu gibi elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık, uykunun düşmanıdır ve insomnia yani uykusuzluk hastalığına sebep olabilir.

Televizyon ve cep telefonu gibi elektronik cihazlardan yayılan mavi ışığa maruz kalan gözlerimiz beynimize "uyanık kalman gerekiyor sakın uyuma" komutunu gönderir. Bu da önemli bir insomnia diğer bir deyişle uykusuzluk sebebidir.

Ekranlardan yayılan mavi ışık nedeniyle günlük vücut ritmimizi düzenleyen ve kaliteli uyku uyumamızı sağlayan melatonin hormonu salgılanmaz. Bu da ayrı bir yoldan insomnia yani uykusuzluk hastalığına sebep olur.

Bunların yanı sıra yatakta, televizyon, cep telefonu veya farklı bir yolla yarışma, bilmece, vesaire izlemek de farkında olmadan beyninize “uyuma düşün ve cevabı bul” komutu gönderilmesine sebep olur. Bu da uyumayı güçleştirerek insomnia uykusuzluk hastalığına sebep olabilir.Keza yatakta e-posta yazdığımız ya da sosyal medyada vakit geçirdiğiniz zamanlar da tıpkı yatakta yarışma izlediğimiz veya haber dinlediğimiz zamanlardaki gibi beynimizi fazlasıyla çalıştırarak insomnia yani uykusuzluk hastalığına sebep olabilir. 

Uykudan önce kahve gibi uyarıcılardan uzak durun. Alkol almayın. Uykudan önce içilen son kahvenin üzerinden en az altı saat geçsin. Yatak odasındaki gürültü ve ışık da uykuya dalmayı engellemeyecek kadar az olmalı.

Hafta sonları dahil yatağa her gün aynı saatlerde girin. Yastık ve yatağın da vücudumuz için uygun olmasına dikkat edin.

Yattığınızda uyuyup uyuyamadığınızı takip etmeyin. Zira uykuya daldığınızı fark edemezsiniz. “Ay yine uyuyamadım” diye düşünmeyin hatta hiçbir şey düşünmeyin ve uyuyamasanız da dinlenin. Çünkü hiçbir şey düşünmeden uzansanız dahi bir miktar uyumuş gibi dinlenebilirsiniz. Örneğin 1 saat uyuyamadan dinlenseniz bile yarım saat uyumuş gibi dinlenebilirsiniz. O yüzden uyumasanız da dinlenin.

Normal oda sıcaklığı karanlık ve sessiz bir yatak odası da verimli ve derin bir uyku için faydalı olur. Tatlı rüyalar!

Kaynak: Carla Bleiker’in Deutsche Welle için yazdığı makaleden faydalanılmıştır.

Diğer kaynaklar: Deutsche Welle Hayata-Dair Haber yeni grafiksaati Hayata-dair Haberazzi

Resim kaynağı: cdn.powerofpositivity.com

Uykusuzluk insomnia

Deep sleep meditation music Derin uyku meditasyonu ve uyku müziği Belgin Elçioğlu ve Blues Sister hayaller kadar gerçek

 

Söz müzik: Tevfik Elçioğlu

Vokal: Belgin Elçioğlu

Bass: Tevfik Elçioğlu

Gitar: Hakan Özakar

Bateri: Erol Özüiyi

Düzenleme ve klavye: Emre İnce

İlginizi  çekebilir

İyi uyku uyumanın sırları

Uykusuzluk ve alzheimer hastalığı ilişkisi

Gıdalar ve yanlış bilinen gerçekler

Obezite artışının nedenleri ve kilonuzu koruma yolları

Kalp ve damar hastalıkları ile yumurta arasında ilişki var mı?

Uyku boşa zaman kaybı mıdır? Anket https://t.co/xyvRhod8uP

— Grafik Saati (@GrafikSaati_com) March 3, 2022

grafiksaati.org@gmail.com  |  gizlilik politikası